Turvaa ja ystävyyttä – koiran ja ihmisen ainutlaatuinen yhteys

Kuinka koiran ja ihmisen välinen kiintymyssuhde syntyy?

Ikävöikö karvainen ystävä todella omaa ihmistään? Ja mitä tapahtuu, jos perhe hajoaa ja koira joutuu vaihtamaan kotia? Kaivauduimme koirien tunne-elämään tutkimusten sekä Hurtta-mallina tutuksi tulleen Samulin ja hänen koiraperheensä tarinan kautta.

Kiintymys on ystävyyttä

Ihmisen side koirien kanssa on kestänyt pidempään kuin yhdenkään muun eläimen kanssa. Siteen toimivuuden salaisuutena pidettiin pitkään alamaisen ja johtajan välistä arvoasteikkoa, eli samaa suhdetta mikä susilaumassa vallitsee. Tutkimusten ansiosta nykypäivänä tiedetään, ettei kesykoirien arvojärjestys ole lainkaan niin tiukka. Suhteet vaihtelevat ja ovat moninaisia, aivan kuten meillä ihmisilläkin on erilaisia suhteita.

Koiran tuhansia vuosia kestäneen domestikaation eli kesyyntymisen myötä koira voi luoda jopa voimakkaamman siteen omistajaansa kuin perheen muihin koiriin. Domestikaatio tekee eläimestä pentumaisemman, tämähän on huomattu myös maatalous- ja kotieläinten kehitystä tutkimalla. Kesyyntyminen johtaa usein siihen, että pentumainen käytös ja piirteet jatkuvat aikuisuuteen. Ystävällisyyden, leikkisyyden ja pitkän sosiaalistamiskauden myötä koirat kiintyvät tehokkaasti ihmiseen tai muuhun eläinlajiin, kunhan viettävät pentuna paljon aikaa yhdessä.

Tutkimuksissa on todettu, että koiran kiintymyssuhde omistajaansa kehittyy hieman samalla tavoin kuin lapsen kiintymyssuhde vanhempaansa. Avainasemassa on omistajan turvallinen ja johdonmukainen toiminta. Kestävä suhde syntyy, kun omistaja reagoi positiivisesti koiran tunteiden ilmaisuun, on läsnä tukena ja turvana. Katsekontakti ja fyysinen kontakti erittävät mielihyvähormonia sekä koirassa että omistajassa, mikä liittyy vahvasti kiintymyssuhteen muodostumiseen ja ylläpitämiseen.

Koira ei kuitenkaan toimi aivan kuten lapsi. Erot liittyvät suhteen vastavuoroisuuteen – koiran ja omistajan välinen suhde muistuttaa enemmän läheistä ystävyyttä. Hyvä esimerkki on koiran kyky lohduttaa omistajaansa surun hetkellä tai tukea ja rauhoittaa stressin keskellä. Lapsen ja vanhemman väliseen suhteeseen verrattuna koiran ja ihmisen side tasapuolisempi, vaikka omistaja toimiikin koiran elämässä päätöksentekijänä ja laumanjohtajana.

Kaipaus on todellista

Koirat osaavat rakastaa. Tämä ei tietenkään tule yhdellekään koiran omistajalle yllätyksenä, ja näin toteavat myös tutkijat Berns, Brooks ja Spivak vuoden 2015 tutkimuksessaan. Tutkimus osoitti, että kun lemmikit haistoivat omistajansa tuoksua, niiden aivoissa aktivoituu alueita, jotka yhdistetään positiivisiin odotuksiin.

Samassa tutkimuksessa selvitettiin koirien aikakäsitystä omistajan poissaolon kautta. Jo lyhyen poissaolon jälkeen koirien aivot aktivoituivat ja pidemmän eron aikana aivotoiminta vilkastui. Toisin sanoen tutkimukset osoittivat koirien kaipaavan omistajaansa sitä enemmän mitä kauemmin hän on poissa.

Tutkimustiedon lisääntyessä alamme ymmärtää koiraystäviämme yhä enemmän. Jokaisen koiran ja ihmisen välinen side on ainutlaatuinen ja tärkeä. Kaikilla on oma tapansa kiintyä ja osoittaa kiintymystä. Kuinka tämän siteen käy muutosten osuessa kohdalle?

Weekend Warrior II Koiranvaljas ECO

Tutustu uusiin ja parannettuihin Weekend Warrior II ECO valjaisiin, joissa koirasi mukavuus ja koiran hallinta ovat etusijalla.

Kun elämäntilanteet vievät erilleen

Joskus elämäntilanteet muuttuvat ja perheenjäsenet, koira mukaan lukien, joutuvat muuttamaan eri osoitteisiin. Esimerkiksi parisuhteen päättyessä joudutaan miettimään, kenen luona koira tulevaisuudessa asuu tai onko koiran mahdollista kulkea kahden kodin välillä. Tärkeintä on pohtia, mikä olisi koiran kannalta ihanteellisin ratkaisu.

Usein koira on yhtä rakas perheenjäsen kaikille. Tällöin on hyvä keskustella ratkaisusta, jossa koiralla on koti kahdessa paikassa. Sosiaaliselle ja aktiiviselle koiralle kahden kodin ratkaisu voi olla iloinen päätös, sillä parhaimmillaan kahdessa kodissa eläminen tuo koiralle paljon virikkeitä.

Uuden elämäntilanteen alussa oleellista on säilyttää mahdollisimman samankaltaiset rutiinit molemmissa kodeissa. Koiran harrastukset, ulkoiluajat sekä lupa oleskella sohvalla tai nukkua vieressä ovat tapoja, joita koiran tulisi voida toteuttaa samaan tapaan kuin ennenkin. Näin muutoksesta aiheutuu koiralle mahdollisimman vähän stressiä. Ajan kanssa koira voi oppia käyttäytymään eri kodeissa eri tavoin ja nauttimaan siitä, kun toisessa kodissa nukutaan aamuisin pitkään ja toisessa ponkaistaan lenkille heti kukonlaulun aikaan.

Toisinaan koira kiintyy vahvemmin pariskunnan toiseen henkilöön riippumatta siitä, kumpi virallisesti on koiran omistaja. Myös tällainen kiintymys on syytä huomioida ja siirtää koiran koti sen henkilön luokse, jonka koira tuntee läheisemmäksi. Tämä on tietysti koiran edun mukaista, vaikka saattaa tehdä kipeää meille ihmisille.

Rölli – onnellinen kahden kodin lemmikki

Aktiivinen ja iloinen staffordshirenbullterrieri Rölli on esimerkki kahteen kotiin sopeutuneesta koirasta. Rölli elää molemmissa kodeissa monipuolista arkea erilaisten aktiviteettien, vaihtelevien lenkkipolkujen ja töissä kulkemisen ansiosta. Lisäksi toisessa kodissa on koirakaveri, pikkusisko Nelli.

Toinen omistaja Samuli kertoo, että Rölli on viettänyt hyvää koiranelämää kahdessa kodissa jo kuusi vuotta ja vaikuttaa olleen tyytyväinen ratkaisuun. Vaihdot kodista toiseen tapahtuvat pääosin kahden viikon välein ja mukana kulkevat omat tarvikkeet sekä vaatekerrasto. Tuttuja rutiineja molemmissa kodeissa ovat sama laadukas ruoka, samat säännöt ja opit, liikkuminen erilaisissa maastoissa sekä muiden karvaisten kavereiden tapaaminen. Tämä tekee Röllin elämästä mukavan sosiaalista, vaikka osataan molemmissa kodeissa rauhoittuakin.

Omistajille yhteishuoltajuus mahdollistaa maailman ihanimmasta pojusta huolehtimisen, mutta myös tiettyjä vapauksia, kun kotona ei joka päivä ole koiraa huollettavana. Näin omistajat pääsevät esimerkiksi tahoillaan matkustelemaan ilman, että koiraa tarvitsisi viedä hoitoon.

Ripaus iloa jokaiseen askeleeseen

Tutustu uusiin ja entistä kehittyneempiin Weekend Warrior II ECO -valjaisiin, joissa koirasi mukavuus ja sinun hallintasi kohtaavat täydellisesti.

Weekend Warrior II Koiranvaljaan testimoniaali

Pidän erityisesti siitä, kuinka vaivattomasti valjaat voi säätää sopimaan myös välikerroksen päälle, sekä siitä, miten valjaisiin kohdistuva voima jakautuu tasaisesti koiran rintakehälle ja selälle, tarjoten optimaalisen mukavuuden ja tuen.

Lue lisää

Kiintymyssuhde vaatii ihmisen läsnäoloa

Koirat ovat hyviä sopeutumaan, mutta muutosten aikana tärkeintä on tutut ihmiset ja rutiinit. Useat tutkimukset osoittavat, että tutun ihmisen lähellä koiran stressitasot laskevat tehokkaimmin, jolloin uusissa tilanteissa tai paikoissa toimiminen on vähemmän jännittävää.

Helposti ajattelemme, että koirakaverin läsnäolo helpottaa esimerkiksi eroahdistuksesta kärsivää koiraa. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että eroahdistuksen aikana koira kokee tuskaa nimenomaan ollessaan poissa ihmisen luota. Koirakaveria tärkeämpää onkin turvallisen ihmisen läsnäolo, vaikkei kyseessä olisi koiralle erityisen läheinen henkilö. Jos siis koirasi ja sinun välistä kiintymyssuhdetta joskus koetellaan vaikkapa pidemmän reissun ajan, tärkeintä on, että koiralla on hyvä hoitaja, jolta se saa huomiota, hellyyttä ja luvan ikävöidä sinua omalla tavallaan.